Kéményes gázkészülékek:

Az elégetett gáz-levegő keverékét, (füstgáz) a légnyomáskülönbség által kialakult huzat távolítja el a készülékből. A kéményhuzat nagysága függ, a kémény hosszától, falának súrlódási együtthatójától és a két végpont közötti hőmérséklet különbségtől! Az égéshez szükséges levegőt a helységből szívja.

Zárt égésterű, vagy turbós gázkazán:

Az elégetett gáz-levegő keveréket, (füstgáz) a készülékbe épített ventilátor távolítja el az égéstérből. A zárt égésterű, úgynevezett turbó gázkészülékek jelenleg a legbiztonságosabbak, ezért egyre jobban terjednek. Az égéshez szükséges levegőt külön rendszeren, a szabadból nyerik. Biztonságos üzemeltetésükhöz elengedhetetlen a tökéletes tömörséggel szerelt speciális kéményrendszer. A kéményseprő vizsgálat során ezért ezt a zárt rendszert nyomáspróbának vetik alá. A keletkező égéstermék elszállítása és az égéshez szükséges levegő beszívása is mesterséges úton történik (a légáramlásokat a készülék belső ventilátora biztosítja) egy speciális rendszeren keresztül.

Kondenzációs gázkészülék:

A kondenzációs kazánok energia megtakarítást és környezetbarát működést biztosítanak a felhasználó számára. Működési elvük: A gáz-levegő optimális előkeverésén és a légkörbe kibocsájtott égéstermék hőjének maximális hasznosításán alapszik. Energia megtakarítás a hagyományos készülékkel szemben akár 20 – 30 % is lehet!